Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu
Játványügyi intézkedések

Kötelező védőoltás

 TISZTELT SZÜLŐK!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben gyermeke betöltötte a 6. életévét, DTPa+IPV védőoltásra kötelezett. Kérjük, szíveskedjék a védőoltás beadásának céljából gyermekével az őt ellátó házi gyermekorvos soron következő tanácsadásán megjelenni.
Ez a védőoltás 4 súlyos betegség: a torokgyík (Diftéria, D), merevgörcs (Tetanusz, T), a szamárköhögés (Pertussisz, Pa), a járványos gyermekbénulás (IPV) ellen a szervezetben ellenanyag képződést indít el, ami védelmet biztosít ezen megbetegedésekkel szemben.
Az évtizedek óta rendszeresen végzett oltások következtében ez a 4 betegség hazánkban mára szinte teljesen eltűnt, de a környezetünkben a kórokozók jelenlétével továbbra is számolnunk kell. Ezek az oltott személyekben is megtelepedhetnek. Megbetegedést viszont csak az oltatlanok illetve hiányosan oltottak körében okoznak.
Tájékoztatjuk arról is, hogy amennyiben gyermeke kötelező védőoltása, megalapozott orvosi indok nélkül – többszöri értesítés ellenére – elmarad, akkor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes kistérségi/fővárosi kerületi intézete a védőoltás beadását határozattal rendeli el.

Együttműködését köszönjük.     
                                                                                      Ulics Istvánné
                                                                                            védőnő

Megelőzés

         A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben
                                                       MEGELŐZÉS

Ennek egyik leghatékonyabb tényezője a szülői gondoskodás!
Vegyük figyelembe, hogy – esetleg személyes tapasztalataink hiánya miatt – gyakran magunk sem vesszük észre, ha a gyermek az óvodából, az iskolából vagy a nyári táborból tetvesen érkezik vissza, ezért a közösségbe tetvesen engedjük el. Ha viszont nem figyelünk fel arra, hogy gyermekünk (különösen a füle körül) gyakran vakarja a fejét, otthon nem fordítunk kellő gondot a rendszeres hajápolásra, a hajmosásra és fésülésre, úgy a hajra került fejtetű könnyen és gyorsan elszaporodhat. Ezért a gyermek tisztálkodásának, fésülködésének rendszeres ellenőrzése nagyon fontos.
Időről időre vizsgáljuk át a gyermek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke. Ha gyermekünk olyan közösségbe járna, ahol fejtetvességről hallunk, a PEDEX tetűirtó hajszesz fejmosás utáni (akár rendszeres) alkalmazása a következő hajmosásig biztosítja a tetűmentességet. A PARANIT és a PARASIDOSE fejtetű-riasztó aeroszol használata, majd a készítményhez megadott használati utasítás szerint meghatározott időközönként történő ismétlése a megelőzés másik lehetősége.
Gyermekközösségekben a védőnők rendszeres időközönként ellenőrzik a fejtetvességet. Amennyiben az ellenőrző vizsgálatok során a védőnői hálózat gyermeke hajában ismételten tetűt vagy serkét talál, közegészségügyi érdekből a kiszűrt gyermeket név szerint kötelesek jelenteni az illetékes kistérségi intézetnek, amely gondoskodik a tetves gyermek környezetére (családtagjaira stb.) kiterjedő vizsgálatról és szükség esetén a tetves személy kezeléséről.

Járványügyi intézkedési terv

A 2020/2021. NEVELÉSI ÉVBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSREND
 Jelen intézkedési terv (protokoll) módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, a módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerül sor.

A protokoll bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata a megvalósítást ellenőrizni.